Skanūs įpročiai
2017 . 06 . 02
Tekstas: Mantė Jarušėvičiūtė; nuotraukos: Jevgenij Misevič

Kai Gedimino prospekte nuo seno stovėjusios optikos su šuns skulptūra langus papuošė kiek kubistiškas naujas logotipas, maloniai nustebome, o pažvelgus į vidų apsidžiaugėme – panašu, kad netrukus Vilniuje užgims dar viena skani ir stilinga vieta. Taip ir atsitiko – vilniečių pamėgtos desertinės „Desertinė Atostogos“ įkūrėjai Svetlana ir Antonas Vaganovai ėmėsi naujo projekto ir atvėrė restorano „Habit“ duris. „Norime, kad „Habit“ taptų ta vieta, į kurią žmonės užeitų be ypatingos progos ar priežasties, jaustųsi laisvai ir patogiai.“ – sako pora. Vos paragavus vėlyviesiems pusryčiams jų siūlomos žaliosios šakšukos, panašu, kad ši vieta netruks tapti nauju skaniu įpročiu.

 IMG_5879

 

– Svetlana, Antonai, į Lietuvą atsikraustėte ne taip seniai?

 

Antonas: Lietuvoje gyvename trejus metus. Iki tol gyvenome Maskvoje, o su Lietuva susipažinome, kai dar dirbau logistikos srityje ir palaikiau ryšius su Lietuvos įmonėmis. Atvykę su šeima pavasaroti į Vilnių vienam mėnesiui, supratome, kad tai – puikus miestas, nusprendėme čia apsigyventi. Vilniuje turime daugiau laiko, dėl to mūsų šeimai čia labai patinka. Džiaugiamės ramiu gyvenimu, kurio Maskvoje mums trūko. Maskva yra megapolis, ten laikas – pats brangiausias resursas.

 

Svetlana: Įsikūrę Vilniuje, maždaug po pusės metų pradėjome patalpų paieškas ir atidarėme desertinę „Atostogos“.

 

3

 

– O tada atėjo metas žengti didesnį žingsnį – atidaryti restoraną „Habit“?

 

Antonas: Mūsų draugai dažnai atkreipdavo dėmesį, kad Svetlanos aistra maisto kokybei susilaukia labai gerų rezultatų ir sakydavo, kad jai reikėtų atidaryti restoraną.

 

Svetlana: Aš turiu teisininkės išsilavinimą, anksčiau dirbau pagal specialybę, tačiau laukdamasi pradėjau daug gaminti namuose, skaityti profesionalaus maisto gaminimo knygas ir atradau kelią į gastronomijos pasaulį. Supratau, kad kulinarija – mano antroji profesija: Maskvoje baigiau kulinarinę mokyklą, pradėjau stažuotis, dirbti restoranuose ir kaip virėja, ir kaip restoranų vadybininkė, Barselonoje baigiau konditerių mokyklą – joje labai daug sužinojau ir nemažai idėjų realizavau „Atostogose“. Visuomet svajojau atidaryti mažą kavinę, o po to – ir restoraną.

 

Antonas: Norėjome įkurti restoraną, kuris būtų madingas, tačiau neįpareigojantis. Kad tai būtų vieta, kur galite gauti aukščiausios kokybės maisto ir vyno, bet būti savimi. Pagal šią koncepciją ir gimė „Habit“ (liet. įprotis) pavadinimas.

 

– Išties drąsus pavadinimas!

 

Antonas: Taip, mūsų restoranas yra viena, skirta kiekvienai savaitės ar mėnesio dienai.

 

Svetlana: Pavadinime slypi dvi idėjos: viena, kad žmonės turi daug savų įpročių, su kuriais mes jų lauksime savo restorane, o antroji – kad kiekvienas apsilankęs restorane „Habit“ ras kažką tinkamo sau, pagal savo valgymo įpročius.

 

Antonas: Norime, kad tai taptų ta viena, į kurią žmonės eitų be ypatingos progos ar priežasties. Su visa komanda labai stengsimės, kad „Habit“ taptų jūsų geruoju įpročiu.

 

4

 

Visą istoriją skaitykite gegužės mėnesio „Lamų slėnio“ numeryje (174 p.)

 

{FINDME}http://www.lamuslenis.lt/wp-content/uploads/8171.jpg{/FINDME}