Neįprasti ragavimo malonumai
2017 . 03 . 09
Tekstas: Karolina Aleksandravičiūtė; nuotraukos: Lina Juškauskaitė

Vegetarai smerkia visavalgius, kad šie valgo mėsą, o veganai bado pirštais vegetarus, mat jie geria kavą su pienu. Bet ar iš tiesų tai svarbiausia, klausia augalinio maisto restorano „Alive“ įkūrėja Goda Sivilevičiūtė. Juk dėl to, ką dedame į burną, nesame nei geresni, nei blogesni žmonės. Vilniaus senamiestyje įkurtas jos restoranas atsisako agresyvių pareiškimų ir lankytojams tiesiog siūlo patirti neįprastų augalinio maisto ragavimo malonumų.

 

Photo_2

 

Idėja

 

Akivaizdu, kad maistas Godai – didelė vertybė, o šio restorano idėja kilo keliaujant. „Esu aplankiusi nemažai augalinio maisto restoranų Londone, Barselonoje, Romoje, pastarasis mano lankytas aukšto lygio augalinio maisto restoranas – „Kopps“ Berlyne. Užsienyje tokio stiliaus restoranai labai populiarūs, į juos mielai užsuka ir visavalgiai. Lankydamasi geriausiuose pasaulio augalinio maisto restoranuose pasisėmiau įkvėpimo ir supratau, kad to reikia ir Lietuvoje“, – mintimis dalijasi moteris.

 

Nuo keturiolikos metų pasirinkusi vegetarinę mitybą ji dažnai susidurdavo su problema, kaip rasti vietą, kuri žavėtų ne tik aplinka, tačiau ir vegetarinių patiekalų skoniu. Pasak Godos, dar prieš keletą metų į vegetarus restoranuose buvo žiūrima kreivai. Jos pačios pomėgis gardžiam maistui pradėjo formuotis dar paauglystėje. „Namuose vegetarinio maisto niekas neruošdavo, tad turėjau išmokti pati. Pradėjau domėtis naujais produktais, eksperimentuoti. Atsisakęs mėsos supranti, kad negalėsi visą likusį gyvenimą valgyti vien keptų bulvių, tad pradedi ieškoti, domėtis, atrasti produktus, apie kurių egzistavimą nė nežinojai. Taip susikaupė nemažai receptų, kurie praverčia ir čia, savo restorane“, – apie kelią restorano link pasakoja Goda.

 

Bolivine balanda įdarytas savojinis kopūstas

 

Savojinio kopūsto lapas

mažųjų bulvyčių

džiovintų daržovių (svogūno juostelių, pastarnokų, mėlynųjų ir geltonųjų morkų)

tiršto daržovių sultinio

šviežių mažųjų daržovių (cukinijų, morkyčių)

 

Įdarui:

 

100 g bolivinės balandos sėklų

100 g tofu sūrio

50 g džiovintų pomidorų

100 g keptų daržovių

 

Tofu sūrį sutrinkite su džiovintais pomidorais, sudėkite virtas bolvinės balandos sėklas, keptas smulkintas daržoves (porus, morkas, svogūnus, paprikas) ir gerai išmaišykite. Mišinį susukite į apvirtą savojinio kopūsto lapą, suvyniokite į kepimo foliją ir kepkite orkaitėje 10 minučių. Apvirtas mažas bulvytes, mažąsias cukinijas ir morkytes apkepkite keptuvėje. Tiršto daržovių sultinio gamybai naudokite nuplautas, tačiau neluptas ir plonai supjaustytas orkaitėje paskrudintas daržoves. Viską sudėkite į lėkštę. Papuoškite džiovintomis daržovėmis.

 

Photo_53

 

Įvairiaspalvių burokų ir kriaušių užkandis

 

2 raudonųjų burokų

kelių spalvotųjų burokų

1 raudonojo svogūno

120 g tempe (fermentuotos sojų pupelės)

1 kriaušė

šlakelio spanguolių padažo

saujelės žalumynų (salierų, žirnių daigų)

2 mažosios morkytės

60 g su maistinėmis mielėmis plakto tofu kremo

šlakelis alyvuogių aliejaus

česnako skiltelė

šviežio rozmarino šakelė

 

Burokus išvirkite, atvėsinkite ir išskobkite rutuliukus. Burokų rutuliukus užmarinuokite su rozmarino šakele, česnaku ir alyvuogių aliejumi. Paruoškite užpilą: į indą lygiomis dalimis supilkite actą, cukrų, vandenį ir užvirinkite. Spalvotus burokus ir skiltelėmis pjaustytą raudonąjį svogūną užpilkite paruoštu verdančiu užpilu. Verdančiame pasūdytame vandenyje apie 10 minučių virkite tempę, atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais, užberkite mėgstamų prieskonių. Keptuvėje atskirai paskrudinkite tempę ir daržoves. Į lėkštę sudėkite plonomis riekelėmis supjaustytą kriaušę, keptas daržoves, žalumynus, skrudintą tempę. Pašlakstykite spanguolių padažu ir patepkite tofu kremu.

 

Photo_56 1

 

Aviečių ir kokosų pieno panakota

 

1 kg kokosų tyrės

Agaro (augalinės kilmės želatinos) miltelių

300 g aviečių tyrės

šviežių uogų

vanilės ankštis

 

Į aviečių tyrę įberkite vieną arbatinį šaukštelį agaro ir pakaitinkite. Supilkite į formeles ir leiskite sustingti. Į 1 kg kokosų tyrės įberkite nubrauktą valgomąjį šaukštą agaro, įmeskite vanilės ankštį ir užvirkite. Gautą masę supilkite į formeles su sustingusia aviečių tyre. Įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite su šviežiomis uogomis ar mangų ledais.

 

3

 

Visą istoriją skaitykite vasario mėnesio „Lamų slėnio“ numeryje ( 162 p.)

 

{FINDME}http://www.lamuslenis.lt/wp-content/uploads/Photo_56.jpg{/FINDME}