Italijos skoniai ir kvapai
2017 . 08 . 10
Tekstas: Karolina Aleksandravičiūtė; receptai ir nuotraukos: Greta Dičiūnaitė

Kiek kartų esate girdėję, kad Italijoje tiesiog nėra neskanaus maisto? Kartu su maisto tinklaraščio „Wild Spoons“ įkūrėja Greta Dičiūnaite siūlome įnešti šiek tiek itališko jausmo į jūsų namų virtuvę ir pasigaminti tris šia šalimi kvepiančius patiekalus.

 

Itališkos duonos salotos su pomidorais ir braškėmis

 

Reikės:

 

3 nemažų pomidorų

200 g braškių

Trečdalio itališkos čiabatos duonos

1 skiltelės česnako

Šviežių kalendros ir bazilikų lapelių

Alyvuogių aliejaus

1 v. š. balzamiko acto

Druskos

Pipirų

 

Procesas:

 

Itališką duoną suplėšykite gabalėliais, česnaką sukapokite. Duoną apibarstykite kapotu česnaku, apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol taps traški. Braškes perpjaukite į 4 dalis, supjaustykite pomidorus. Paruoškite salotų užpilą. 3 šaukštus aliejaus sumaišykite su balzamiko actu. Duoną, braškes, pomidorus ir žolelių lapelius sudėkite į dubenį, švelniai pamaigykite. Salotas užpilkite užpilu, pabarstykite druska ir pipirais.

 

Rizotas su lašiša

 

Reikės:

 

200 g lašišos filė

350 g arborio ryžių

1 stiklinės burokine tarka tarkuotos cukinijos

1 l sultinio

200 ml balto vyno

1 svogūno

1 skiltelės česnako

Šviežių ar džiovintų rozmarinų

2 v. š. tarkuoto parmezano sūrio

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Druskos

Pipirų

 

Lašišą supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies maždaug minutę. Iš keptuvės išimkite lašišą, į tą pačią keptuvę suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, kepkite, kol suminkštės. Suberkite smulkintą česnaką ir supilkite sausus ryžius. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Viską kaitinkite kol ryžiai taps šiek tiek permatomi. Supilkite vyną. Jam nugaravus sudėkite tarkuotą cukiniją, žiupsnelį rozmarino. Užpilkite samtį karšto sultinio. Kai keptuvėje nebeliks skysčio, įpilkite dar porą samčių karšto sultinio, lengvai pamaišykite. Procesą kartokite, kol nebeliks sultinio ir ryžiai bus pakankamai minkšti. Sudėkite apkeptus lašišos gabalėlius ir pakaitinkite dar minutę. Užberkite tarkuotą parmezano sūrį. Rizotą dėkite į lėkštę, užberkite šviežiai maltų pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

 

Alyvuogių aliejaus keksiukai su rozmarinais ir citrininiu kremu

 

Reikės:

 

2 kiaušinių

1 stiklinės cukraus

1¼ stiklinės miltų

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

½ stiklinės alyvuogių aliejaus

½ stiklinės natūralaus jogurto

1 a.š. džiovinto arba 2 a.š. šviežio rozmarino

 

Kremui:

 

120 g kambario temperatūros sviesto

1 ⅓ stiklinės cukraus pudros

1 a. š. vanilės ekstrakto

Pusės citrinos sulčių bei tarkuotos žievelės

Žiupsnelis druskos

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Miltus sumaišykite su druska, rozmarinu bei kepimo milteliais. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite aliejų, jogurtą, gerai išmaišykite. Drėgną masę sumaišykite su miltų mišiniu. Į keksiukų formeles įtieskite kepimo popierėlius, juos užpildykite tešla, šaukite į orkaitę 12 minučių. Atvėsinkite.

Paruoškite kremą. Elektriniu plaktuvu gerai išplakite kambario temperatūros sviestą, įmaišykite likusius ingredientus. Kremas turi būti vientisas ir purus. Konditeriniu švirkštu arba peiliu ant keksiukų užtepkite kremo.

 

{FINDME}http://www.lamuslenis.lt/wp-content/uploads/keksiukai_1.jpg{/FINDME}